Elibereaza-te de perfectionism (1)

„Vreti acum sa sfârsiti prin firea pamânteasca?” (Galateni 3:3)

Jurnalista americana Ann Landers a scris: „Ochelarii cu lentile trandafirii nu sunt niciodata facuti sa fie bifocali. Nimeni nu doreste sa citeasca scrisul marunt visând”. Scrisul marunt din toate visele reprezinta realitatea. Poate ti-ai împlinit visul, dar nu în totalitate. Privind în urma, poate spui: „Ce bine ar fi fost sa stiu atunci ce stiu acum”. Dar daca ai putea lua viata de la capat probabil ai spune acelasi lucru. Adevarul este ca aceasta calatorie va dura mai mult decât ai sperat. Obstacolele vor fi mai numeroase decât ai crezut. Dezamagirile vor fi mai adânci decât te-ai asteptat.

Caderile vor fi mai mari decât ti-ai imaginat. Pretul va fi mai mare decât ai anticipat. înceteaza sa te astepti la mai mult decât este rezonabil. înceteaza sa mai vezi greselile minore ca pe niste catastrofe majore. Pentru a te elibera de perfectionism, Dr Chris Thurman spune: „Smereste-te; pocaieste-te de faptul ca esti atât de plin de mândrie încât crezi sa esti egal cu Dumnezeu. Concentreaza-te pe realitate: accepta viata asa cum este, nu cum crezi ca ar trebui sa fie. Stabileste-ti scopuri care se pot atinge: fa-le sa fie realiste si usor de atins acum si aici. Stabileste limite de timp rezonabile: în loc sa petreci timp zbatându-te sa faci un lucru perfect, stabileste-ti prioritati si dedica timp suficient pentru fiecare activitate.

În domeniile mai putin importante, accepta calificativul de suficient de bun; nu fiecare lucru trebuie facut (sau poate fi facut) exceptional de bine. Scapa de gândirea totul sau nimic: nu toate situatiile sunt alb sau negru -majoritatea contin tonuri de gri. învata din greseli si apoi mergi mai departe. Marturiseste-ti greselile: recunoasterea slabiciunilor te elibereaza de atractia spre perfectionism. Gaseste-ti valoarea în Dumnezeu: nu în „propria ta fire pamânteasca”, în ceea ce faci si în cât de bine faci lucrul acela”.

Meditatii crestine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s